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ISSN : 1738-0294(Print)
ISSN : 2288-8853(Online)
Journal of Mushrooms Vol.15 No.4 pp.190-194
DOI : http://dx.doi.org/10.14480/JM.2017.15.4.190

Mycelial and cultural characteristics of a new high-yield Pleurotus pulmonarius cultivar ‘Santari’ for bottle culture

Jong In Choi1, Yun Hae Lee, Dae Hoon Jeon, Hee Min Gwon, Jeong Hyun Chi, and Pyung Gyun Shin
1Mushroom Research Institute, Gyeonggi Province ARES
2Mushroom Research Division, National Institute of Horticultural & Herbal Science, RDA
E-mail : cji190@gg.go.kr
*Corresponding author
Tel : +82-31-229-6127

Abstract

Oyster mushrooms are one of the most popular edible mushrooms in Korea. The ‘Santari’ cultivar bred in this study, which belongs to the species Pleurotus pulmonarius, is a new oyster mushroom cultivar for bottle culture. It was bred by mating monokaryons isolated from ‘GMPO20404’ and ‘Hosan’. The optimum temperature for ‘Santari’ mycelial growth was 26–29℃ on PDA medium, and the temperatures for primordium formation and for growth of the fruit body on sawdust medium were 22℃ and 20℃, respectively. It took 34 days to complete the spawn run, 3 days to form primordia, and 3 days to finish fruit body growth in the bottle culture. The fruit body pilei were round in shape and brownish, whereas the stipes were long, thick, and white. The yield per bottle of ‘Santari’ was 172 g/1,100 mL, which was 43% higher than that of the reference cultivar (‘Hosan’). The springiness, cohesiveness, gumminess, and brittleness of the stipe tissue were 87%, 82%, 193 g, and 16 kg, respectively. These physical property values of ‘Santari’ were lower than those of the control cultivar, except for the cohesiveness.

다수성 병재배용 산느타리 신품종 ‘산타리’의 균사배양 및 생육특성

최종인, 이윤혜, 전대훈, 권희민, 지정현, 신평균
1경기도농업기술원 버섯연구소
2국립원예특작과학원 버섯과2

초록

생육이 균일하고 다수성인 산느타리버섯 신품종 ‘산타 리’의 주요특성은 다음과 같다. 26~29 ℃이고 버섯발생온 도는 22수성인 산느타리버섯 신품종 ‘산타 리’의 주요특성은 다음과 같다. 26~29 ℃이고 버섯발생온도는 22℃, 버섯생육온도 18 ℃로 ‘호산’과 유사하며, 발생 형은 다발형태를 나타내었다. 병재배시 배양기간은 28일, 초발이 소요일수는 3일, 생육일수는 3일로 총재배기간은 34일이 소요되었다. 갓크기는 35.9 mm이며, 갓색도(L)는 53.7로 회갈색을 나타내었고, 대는 직경 10.1 mm, 길이 79.7 mm로 ‘호산’ 에 비하여 굵고 긴형태이며, 대색택은 L=93으로 백색을 나타내었다. 수량은 생산력 검정시 1,100 ml병에서 172 g을 나타내었으며, 농가실증재배시 A (여주1) 120.8 g/900 ml, B (여주2) 165.2 g/900 ml, C(용인) 141.7 g/900 ml으로 대조구 대비 24% 이상 증수되었다. 대의 물리성은 탄력성, 응집성, 씹읍성, 깨집성이 각각 87%, 82%, 193 g, 16.8 kg을 나타났다. DNA다형성을 비교 분석한 결과 URP3, URP10, URP12의 primer에서 교배 모본인 ‘호산’과 ‘GMPO20404’의 DNA의 밴드가 혼합되어 있었으며 품종간, 균주간의 밴드 차이가 있었다. 저장 기간에 따른 신선도는 저온저장시 7, 상온보관시 6 을 나 타내어 대조품종인 ‘호산’ 보다 상온보관시 신선도가 우수하였다.
 

Figure

Table