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ISSN : 1738-0294(Print)
ISSN : 2288-8853(Online)
Journal of Mushrooms Vol.15 No.4 pp.216-222
DOI :

Content of proximate compositions, free sugars, amino acids, and minerals in five Lentinula edodes cultivars collected in Korea

Kyung-Je Kim1, Seung-Bin Im1, Kyeong-Won Yun2, Hae-Shin Je1, Seung-Eon Ban1, Seong-Woo Jin1, Sang-Wook Jeong1, Young-Woo Koh1, In-Kyung Cho3, and Kyoung-Sun Seo1,*
1Jangheung Research Institute for Mushroom Industry, Jangheung 59338, Korea
2Department of Oriental Medicine Resources, Sunchon Nat'l University, 57922, Korea
3Department of Food and Nutrition, Nambu University, Gwangju 506-706, Korea
*Corresponding author
Tel : +82-61-862-8877

Abstract

This study was conducted to investigate the proximate composition, free sugars, amino acids, and minerals in five Lentinula edodes cultivars collected in Korea. No significant differences in the content of crude fat and crude fiber were found between the samples; however, there was significant variation in the contents of nitrogen free extract, ash, and crude protein. Three kinds of free sugars (fucose, arabinose, and glucose) were identified by HPLC, with the glucose content ranging from 5.94% to 12.08%. Sixteen kinds of free amino acids were identified: the highest content of amino acids was found in ‘Sanlim5ho’ (13,768.33 mg%), while the highest content of free amino acids was found in ‘Sanlim4ho’ (6,790.57 mg%). The minerals detected in the L. edodes cultivars were potassium, calcium, magnesium, and sodium, the contents of which ranged from 567.16–2,356.09 mg%, 3.85–7.42 mg%, 9.79–20.88 mg%, and 19.60–22.62 mg%, respectively.

국내 수집 표고 5품종의 일반성분, 유리당, 아미노산 및 무기성분 함량

김경제1, 임승빈1, 윤경원2, 제해신1, 반승언1, 진성우1, 정상욱1, 고영우1, 조인경3, 서경순1,*
1(재)장흥군버섯산업연구원
2순천대학교 한약자원개발학과
3남부대학교 식품영양학과

초록

이 연구는 국내에서 개발된 표고의 성분차이에 의한 특성을 분석하고자 5 품종을 수집하여 일반성분 및 유리당, 아미노산 및 무기성분 함량을 비교하였다. 일반성분 분석 결과, 조지방과 조섬유 함량은 품종간에 큰 차이를 나타 내지 않았으나, 가용성 무질소물, 회분, 조단백질 함량은 시료구별로 유의적인 차이가 나타났다. 유리당 함량을 분석한 결과 총 3종의 유리당이 검출되었으며, glucose 함량 은 시료별로 5.94~12.08%까지 큰 차이를 보였다. 구성아미노산은 총 16종이 검출되었으며, ‘산림 5호’가 13,768.33 mg%로 가장 높게 나타났고, 유리아미노산은 총 16종이 검출되었으며, ‘산림 4호’의 총 유리아미노산 함량이 6,790.57 mg%로 가장 높게 나타났다. 무기성분 함량을 분석한 결과 potassium, calcium, magnesium 및 sodium 4개의 미네랄이 검출되었으며, sodium의 함량은 567.16~2,356.09 mg%를 차지하여 가장 큰 함량을 보였고, magnesium의 함량은 9.79~20.88 mg%였으며, calcium은 3.85~7.42 mg%로 나타났고, sodium은 19.60~22.62 mg%로 품종간 유의적인 차이가 나타나지 않았다.
 

Figure

Table